Zijn overhemden duurzaam?

Overhemden zijn over het algemeen duurzamer dan andere kledingstukken, omdat ze minder afhankelijk zijn van seizoensgebonden trends. Katoenen overhemden kunnen zowel in de winter als in de zomer worden gedragen, en basiskleuren zoals wit en lichtblauw zijn het hele jaar door populair.

Tegenwoordig hoor je het overal: duurzaamheid. Merken kunnen er eigenlijk niet omheen. Het is een begrip geworden en maatschappelijk voelen bedrijven de druk om hier meer mee te doen. Het moet echter geen marketingtrucje zijn om klanten te binden. Daarom geven we je een kijkje in de wereld van duurzame overhemden. Wanneer is een overhemd duurzaam? En wanneer kan een bedrijf al claimen dat zij duurzame producten aanbieden? Wij hebben het voor je uitgezocht en oh ja, daarna vertellen we je graag over onze producten. (Duurzame strijkvrije overhemden, klinkt goed toch?)

duurzame overhemden - Journey Shirt

Stoffen

Laten we beginnen bij de basis: de stof! De meeste overhemden worden tegenwoordig van katoen gemaakt, wat een van de betere keuzes is, mits het gecertificeerd is met BCI of GOTS. Deze certificaten waarborgen de duurzaamheid en ethische productie van katoen. Vaak worden de logo’s van deze certificeringen getoond wanneer hier gebruik van wordt gemaakt. Daarnaast is er linnen, een stof die ook erg duurzaam is en minder water verbruikt dan de productie van katoen. Het nadeel van linnen is echter dat het snel kreukt, en aangezien wij gespecialiseerd zijn in strijkvrije overhemden, gaan we daar niet verder op in.

duurzame overhemden - Journey Shirt
Wist je dat?

Strijkvrije overhemden zijn duurzamer dan normale overhemden, omdat ze langer mee gaan.

Kortingscode: member20
duurzame overhemden - Journey Shirt

Productie

Afhankelijk van waar een merk gevestigd is, kan het vaak een betere keuze zijn om als kledingmerk in Europa te produceren. Veel merken kiezen hier niet altijd voor, vanwege de hoge productiekosten. Europa heeft namelijk strikte regelgeving met betrekking tot productie, arbeidsrechten en milieunormen. De omstandigheden in Europese fabrieken zijn vaak aanzienlijk beter dan in bijvoorbeeld Aziatische landen, waar de handhaving en naleving minder strikt zijn.

Omdat wij in Nederland gevestigd zijn, hebben wij bewust gekozen voor samenwerking met fabrieken in Portugal en Roemenië. Naast de strikte Europese regelgeving, vinden we het belangrijk dat de transportkosten en de CO2-uitstoot laag blijven. Bovendien hebben we goed contact met onze fabrieken en verloopt de communicatie soepel. Hierdoor is een bezoek aan de fabriek gemakkelijk te realiseren, en kunnen we langdurige samenwerkingen aangaan, waarbij beide partijen zich bewust zijn van de impact van de kledingindustrie op het milieu.

duurzame overhemden - Journey Shirt

Kwaliteit

De kwaliteit van een overhemd heeft net zoveel impact op duurzaamheid als al die andere factoren. Want hoe langer het product meegaat, hoe minder er wordt geconsumeerd. Nu werken wij samen met een stoffenfabriek uit Portugal en gebruiken wij de stof interlock katoen. Deze stof is gefabriceerd met de productietechniek van een breisel. Deze techniek zorgt voor een natuurlijke rekbaarheid, maar de stof is ook extra stevig en zal hierdoor minder snel slijten. Een voordeel, want hierdoor gaat hij langer mee.

duurzame overhemden - Journey Shirt

Vooral in de kledingindustrie zie je het vaak terugkomen: constant nieuwe collecties, en je hebt snel het gevoel dat je alweer achterloopt en moet bijblijven met de trend. Maar voor sommige producten geldt dit niet. Zo is dit ook het geval met overhemden. Wanneer je overhemden draagt van katoen, is dit perfect voor zowel de zomer als de winter. Katoen heeft ademend vermogen en laat daardoor lucht door. Ook heeft het een isolerende werking. Kies daarom voor een katoenen overhemd in een goede basiskleur, want dit is ook nog eens duurzaam.